tidigare föreställningar
 

JAG TÄNKER VÅLDSAMT bygger på den amerikanska poeten Alice Notleys diktsamling Vissa magiska handlingar  (Certain Magical Acts, 2016) i översättning av Marie Silkeberg.

 

Lyssna

Jag tänker våldsamtRADIOTEATERN
00:00 / 40:30

Skådespelaren Chatarina Larsson, tillsammans med musikerna Sten Sandell och Peter Söderberg, ger gestalt till Notleys djupt civilisationskritiska och existentiellt darrande poesi.

 

I Notleys ögon är världen ett sår, styrd av ”onda andar med krafter” som vi, folket, inte har. Politiken är ett spel, demokratin en chimär som vi håller på plats ”med våra välmenande röstsedlar”. Det är ett tillstånd som föder ilska och upprördhet. För att andas och leva vidare söker ”jag” efter sammanhang; i drömmen, den vakna såväl som i sömnen, finns en tro på ett vi där jaget kan finna styrka och motståndskraft.

 

Vi trodde vi var vårt eget folk i tiotusentals år. Vi trodde det fanns andra som vi men att de identifierade sig med en annan historia: ett annat folk; men vi är hela folket är vi inte, vi folket? Vi har glömt hur man är vi folket, säger någon. Har vi? säger en annan. Vi, om vi är det rätta vi:et, är folket. Vi kan vara vi alla, i rätt tanke.

 

bearbetning och regi: Johan Petri

musik: Sten Sandell och Peter Söderberg

teknik och ljuddesign: Niklas Billström

introduktion: Magnus Florin

Tack till:

Rönnells Antikvariat

Modernista